Dweildag in België

 Dweilorkestenwedstrijd HalleJaarlijks wordt er bij ons in België , meer bepaald in de "Witsestad Halle" een internationale dweildag georganiseerd .

Belgische , Nederlandse en Franse dweilorkesten kwamen er in 2016 aan de bak .

 

In 2017 wordt dit internationale kampioenschap georganiseerd in samenwerking met "Vlamo"  op

zaterdag 02 september 2017 .

 

Wij zijn er vast van overtuigd dat in België ook heel wat fanfares en harmonieën een dergelijk dweilorkest hebben . Wie durft het aan zich te meten met toporkesten uit Nederland en Frankrijk ?

 

Toen men mij , via "Vlamo Vlaams Brabant"  vroeg om te gaan jureren in Halle voor een dweilorkestenwedstrijd , was ik niet meteen opgetogen om die opdracht te aanvaarden .

Doch , na veel aarzelen , heb ik toegezegd . Later zal blijken dat ik me erg vergist heb in  het niveau en de kwaliteiten van deze dweilorkesten .

 

Na een voorbereidende vergadering met alle juryleden ( jury voor het muzikale , jury voor de ambiance , jury voor de interactiviteit met het publiek e.d... ) wist ik meteen dat dit niet zomaar een doordeweeks wedstrijdje was . De organisatie is perfect tot in de puntjes geregeld .

Elke groep wordt een hele dag begeleid door een verantwoordelijke , zodat tijdschema en organisatie zeer vlot verlopen . De groepen dienen zich te verplaatsen naar verschillende plaatsen waar een vast jurypanel zit . Zij dienen dus een ( vrij te kiezen ) repertoire te spelen van ongeveer 20 minuten .

Muzikaliteit , show en sfeer worden hier beoordeeld .

 

Nadat elk dweilorkest haar traject heeft afgewerkt , beraadslaagt de jury en wordt na de deliberatie op een groot plein de uitslag bekend gemaakt .

Na het toekennen van de geldpremie en bijhorende beker van "Vlamo" wordt de winnende groep uitgenodigd om nog een klein optreden te spelen voor alle deelnemers en het aanwezige publiek !!!

Dit is ambiance verzekerd !! De verbroedering tussen alle deelnemende muziekkorpsen is een streling voor het oog en zeker en vast de moeite om eens mee te maken !! 

 

Adriaan Servais zag dat het goed was !!!

 

J.Loris

Vlamo

Vlaamse amateurmuziekorganisatie