Dweil , Dweilen , Dweilband , Dweilorkest , Dweildag , Dweilfestival ... ???
Betekenis
Het woord dweil in dweilorkesten komt van de term "dweilen" , in de zin van doelloos , dan wel dronken , op straat rondzwerven In " Brabant (Nederland) en in midere mate Limburg (eveneens Nederland ) is (of vaker was ) het gebruikelijk om tijdens een dweildag van café naar café te dweilen , dit gebeurde onder begeleiding van kleine carnavalskapellen die voor de muzikale noot zorgden . Zo ontstonden al snel de termen "dweilband en dweilorkest ". Een foutieve verklaring van de naam "dweilorkest" is dat die zou betrekking hebben op de dweilpauzes tijdens schaatswedstrijden . Waarin de ijsbaan door een dweilmachine wordt verzorgd , en waarin vaak een muziekkapel het publiek bezighoudt . Dit is een typisch voorbeeld van volkse mythologie ; Deze foutieve uitleg is vooral ontstaan in het Noorden van Nederland waar de carnavaltradities minder bekend zijn .
Een woordje uitleg over het Halse Dweilfestival
Wat is dat nu een dweilorkest?
Dweilband(s) , Dweilorkest(en), Dweilgroep(en) , Feestorkest(en) Dweiler(s), Dweilfanfare(s) , Hofkapel(len), Stadshofkapel , Banda(s) Pretband(s) , Des fanfares de festivités ...
Wel deze zijn orkesten van een toch wel hoog tot zeer hoog niveau ,die eigen instrumentale bewerkingen brengen van hedendaagse moderne muziek of dansmuziek .
Een cocktail van zuivere muziek , discipline , ambiance, speciale klederdracht en een zeer gezonde vriendschappelijke competitieve ingesteldheid.
Nederland , Frankrijk , Luxemburg en Duitsland kennen deze reeds jaren , bij ons in België zijn ze minder bekend . Wij kennen eerder onze harmonieën en fanfares.
Maar de dweilband's hebben ook bij ons hun weg gevonden !
De fabel dat "dweilorkesten" enkel bestaan uit een stel uitgelaten drinkebroers is een grove vergissing ! Dweilorkesten of je ze ook wil noemen ( zie hierboven ) zijn uitermate stuk voor stuk orkesten met een zeer goede kennis en uitvoering van de door hun gekozen muziekstukken .Stuk voor stuk goede muzikanten in hun genre !
Meerdere mensen die voorheen ook twijfels hadden over de "dweilgroepen" ,die de dweilers aan het werk hebben gezien weten over wat we praten !
Ze hebben allen , maar dan ook allen hun vooroordelen moeten herzien !
Erkennen dat het potverdorie over een prachtig ensemble gaat! DWEILERS zijn TOP !
Niet overtuigd , kom gerust langs op het Halse dweilfestival , elke eerste zaterdag van september !
Tot dan ,
Het Halse Dweilteam .
Geschiedenis
De oorsprong van het dweilorkest is nauw verbonden aan die van Harmonieën en fanfares . vaak bestonden die dweilbands uit leden van een plaatselijke muziekvereniging en trad men enkel met carnaval op . Een van de vele benamingen voor een dweilband is dan ook "zatte harmonie". Ook vandaag de dag zijn nog zeer veel leden van dweilbands lid , of lid geweest van een dergelijk muziekensemble . Met de vroegere gewoonte om enkel met carnaval op te treden , werd echter midden jaren '70 veelal gebroken en in het noorden van Nederland , waar carnaval traditioneel niet gevierd wordt , zijn er dweilbands die tijdens het carnaval niet eens optreden , maar gedurende het jaar aan verschillende andere evenementen (dweildagen , optochten , festivals e.d...) deelnemen .
De Bezetting
Een dweilorkest kent in tegenstelling tot bv. "HAFABRA"
(Harmonie , Fanfare , Brasband) , geen voorgeschreven bezetting , Sommige instrumenten , zoals trompetten (uitgebreid) slagwerk en trombones zijn echter aanwezig in vrijwel iedere band , terwijl dwarsfluiten en hoorns , op een uitzondering na , niet of zelden voorkomen . Deze laatsten worden trouwens niet als echte dweilinstrumenten bekeken . Andere veel geziene instrumenten zijn de bariton , sousafoon , saxofoon en klarinet .
Wedstrijden
In Nederland worden ook verschillende festivals voor en door dweilorkesten gehouden (zogenaamde dweildagen of dweilbanfestivals) waarvan de Bemmelse Dweildag in Bemmel (Gelderland) de grootste is . Boven de rivieren vindt bij dit soort festivals vaak een jurering plaats op basis van tevoren vastgelegde criteria .
In het oorspronkelijke ontstaangebied , Noord-Brabant en Limburg (Nederland) is dit ongebruikelijk en ligt de nadruk in de 1ste plaats op sfeer en gezelligheid en daarna pas op het wedstrijdreglement . Dit kan als enigszins opmerkelijk worden beschouwd omdat binnen de zuidelijke harmonie - en fanfare-cultuur er regelmatig wel degelijk sprake is van enige onderlinge rivaliteit